Religious Matters is één van de partners van het Netwerk Religieus Erfgoed, dat op 17 September a.s. van start gaat met een digitale kick-off meeting. In het persbericht hieronder leest u meer over dit nieuwe initiatief en over de meeting die het begin van het project inluidt (Bron: Rijksuniversiteit Groningen, 3 September 2020).
Op 17 september gaat het Netwerk Religieus Erfgoed van start. Het netwerk wil academici, kerken, musea, seculiere kerkstichtingen en overheden met elkaar in gesprek brengen en een nieuwe generatie interesseren voor het belangrijke thema van religieus erfgoed. De komende twee jaar worden door heel Nederland workshops, stages en een summerschool georganiseerd om onderwijs, praktijk en onderzoek met elkaar te verbinden. Het Netwerk Religieus Erfgoed is opgericht door het Centrum voor Religie en Erfgoed van de Rijksuniversiteit Groningen, samen met vooraanstaande (inter)nationale partnerorganisaties, universiteiten en hogescholen.
Grote maatschappelijke opgave is een multidisciplinair project
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed steunt het Netwerk Religieus Erfgoed met een subsidie van ruim €60.000, ‘omdat het bijdraagt aan de bewustwording van deze grote maatschappelijke opgave waarin jongeren en de opleidingen met hun kennis en kwaliteiten een rol van betekenis kunnen spelen,’ aldus Jorien Kranendijk, programmasecretaris/projectleider Toekomst Religieus Erfgoed bij de RCE.
Prof. dr. Todd Weir, directeur van het Centrum voor Religie en Erfgoed, stelt: ‘Met de Rijksdienst vinden wij dat meer aandacht nodig is voor de culturele betekenis van kerkgebouwen die “erfgoed” worden en daarmee in plaats van exclusief religieus gebruik een gemengd gebruik krijgen. Wie bepaalt welke betekenis zij hebben voor gemeenschappen en voor de samenleving als geheel?’
‘De antwoorden op die vraag verschillen fundamenteel van opvattingen uit het verleden’, aldus Paul Ariese van partnerorganisatie de Reinwardt Academie. ‘De actualisering van religieus erfgoed is een multidisciplinair project. De Reinwardt Academie gelooft daarom heilig in de bundeling van onderwijs, onderzoek en werkveldexpertise binnen het Netwerk Religieus Erfgoed.’
Workshops
Vanaf 17 september organiseert het Netwerk Religieus Erfgoed met de steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed twee jaar lang workshops voor studenten en andere belangstellenden over uiteenlopende onderwerpen. Zo vinden er in 2020/2021 workshops plaats rond de thema’s Nieuw (religieus) gebruik van een oude dorpskerk (22 september, Jorwert), Erfgoedonderwijs van de toekomst (6 oktober, Garmerwolde), Migrantenkerken en kerkgebouwen (november), Perspectieven op Maria Magdalena (december, Groningen) en Religieuze objecten in museale context (28 januari, Amsterdam). Ook zal een summerschool georganiseerd worden en is het mogelijk om via het Netwerk een onderzoeksstage te doen.
Online kick-off meeting
Op 17 september 2020 vindt tussen 12:00 en 13:00 de online kick-off meeting plaats waarmee het Netwerk officieel van start gaat met presentaties en discussies. Studenten en geïnteresseerden uit heel Nederland zijn van harte uitgenodigd om kennis te maken met het Netwerk en meer te horen over de workshops en andere activiteiten. Aanmelden voor de kick-off meeting (alsmede voor de workshops) kan via deze link. In geval van vragen kunt u contact opnemen met projectcoördinator dr. Jacobine Gelderloos.
In het Netwerk Religieus Erfgoed zijn de volgende organisaties vertegenwoordigd:
- Centre for Religion and Heritage – Rijksuniversiteit Groningen (Penvoerder)
- Amsterdam Centre for the History and Heritage of Protestantism – Vrije Universiteit
- Reinwardt Academie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten)
- Meertens Instituut
- Institute for Religious and Liturgical Studies
- Katholiek Documentatie Centrum – Radboud Universiteit Nijmegen
- Religious Matters – Universiteit Utrecht
- Museum Catharijneconvent
- Stichting Oude Groninger Kerken
- Joods Cultureel Kwartier
- Dorpskerkenbeweging – Protestantse Kerk in Nederland
- Stichting Alde Fryske Tsjerken
- Future for Religious Heritage