Geluidsarchief Molukse liederen Jip Lensink

29 August, 2024

j.d.t.lensink@uu.nl/06-48388417

In het kader van haar promotieonderzoek cureerde Jip Lensink een geluidsarchief van Molukse religieuze liederen. Zij werkte hiervoor samen met de Molukse protestantse gemeenschap in Nederland en met het HDC Centre for Religious History aan de Vrije Universiteit Amsterdam onder leiding van professor Fred van Lieburg. Lensink onderzoekt de rol van religieuze zangteksten voor de identiteitsvorming van Molukse protestanten in Nederland. Het archief komt voort uit de breed-gedeelde wens vanuit de Molukse gemeenschap om dit muzikale erfgoed duurzaam en openbaar te bewaren.

De Molukse protestantse kerk kent een unieke zangcultuur. Deze kenmerkt zich bijvoorbeeld door de langzame, slepende, glijdende stijl, de natuurlijke vierstemmigheid en de begeleidende fluit- en blaasmuziek. Het archief bevat enkele van de meest geliefde en iconische liederen die van grote historische en emotionele betekenis zijn voor generaties Molukkers. Daarnaast bevat het archief een collectie authentieke composities. Deze liederen zijn gecomponeerd door eerste-generatie dirigenten en worden gezongen door lokale koren.

Het archief met Molukse liederen vormt de aanzet tot het diverser maken van het verzamel- en onderzoeksbeleid van het HDC Centre for Religious History. Migranten- en internationale kerken hebben een belangrijke plaats in het Nederlandse christelijke landschap. De Molukse protestantse kerk heeft een vier eeuwen lange geschiedenis vanwege de koloniale relatie tussen Nederland en de Molukken. Het HDC Centre for Religious History aan de Vrije Universiteit is een expertisecentrum met bijzondere aandacht voor de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

In het online geluidsarchief zijn de liederen als audiobestanden te beluisteren. Ook is er informatie beschikbaar over de liederen, koren en componisten. De geluidsfragmenten vormen een kleine dwarsdoorsnede van het muzikale landschap van de Molukse protestantse kerk. Het archief toont hiermee een bijzondere liederenschat die inzicht geeft in de culturele en religieuze identiteiten, in de tradities en transformaties en in de geschiedenis en toekomst van Molukse protestanten in Nederland. Zie hier het archief.