A summer school on ”Sites, Objects and Practices of Hope: Religious Heritage in Amsterdam and Groningen today” will take place from 23 to 27 August 2021. The Summer School is a joint collaboration between the Reinwardt Academy, Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, Vrije Universiteit, the Rijksuniversiteit Groningen and other partners of the Network Religious Heritage. The programme wil be attended by registered BA, MA and PhD students.
See below for an overview of the full programme (English) and a press release (Dutch) on the set-up and objectives of the Summer School.
The final lecture will be given by Religious Matters project leader Birgit Meyer.
Introductie (NL): Summer School Sites, Objects and Practices of Hope
Hoe kunnen religieuze plekken, objecten en gebruiken hoop geven voor de toekomst? In de Summer School duiken deelnemers in de wereld van religieus erfgoed en kijken daarbij zowel naar het heden als naar het verleden. De school, onderdeel van het programma van het Netwerk Religieus Erfgoed, is ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen, Vrije Universiteit, Reinwardt Academie en Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.
Van 23 tot 27 augustus zullen de deelnemers, bestaande uit BA, MA en PhD studenten en jonge professionals in de erfgoedsector, een divers programma van workshops en excursies volgen. Ze zijn onder andere afkomstig uit Nederland, België, Iran, Italië, Georgië, Marokko en China.
Op het programma staan lezingen en excursies over religieus erfgoed, musealisatie, multifunctioneel gebruik van religieuze gebouwen en het leven van religieuze gemeenschappen. De studenten worden uitgedaagd om in gesprek te gaan met academici, erfgoedprofessionals en vertegenwoordigers van diverse geloofsgemeenschappen.
De Summer School combineert onderwijs, praktijk en onderzoek. Paul Ariese (Reinwardt Academie): ‘Het biedt een unieke kans om je te verdiepen in de wijze waarop religieus erfgoed wordt gevormd, gewaardeerd en ingezet. Het zwaartepunt van de Summer School ligt in Amsterdams, maar halverwege de week overnachten we ook in een Friese kerk en gaan we bijvoorbeeld op excursie naar de synagoge in Groningen en de Schoolkerk in Garmerwolde.’
Als gevolg van de voortschrijdende secularisatie lijken religieuze objecten, plaatsen en gebruiken steeds meer tot het verleden te behoren en onder verantwoordelijkheid te komen van musea en seculiere erfgoedorganisaties. Wat is de betekenis van dit ‘nieuwe’ erfgoed? Hoe kan dit erfgoed relevant blijven in de toekomst, als het niet meer in een religieuze context wordt gebruikt.
Contactgegevens Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Dr. Hermine Pool
h.pool@opsolder.nl
Contactgegevens Rijksuniversiteit Groningen
Prof. dr. Todd Weir
t.h.weir@rug.nl
Contactgegevens Vrije Universiteit
Prof. dr. August den Hollander
a.a.den.hollander@vu.nl
Contactgegevens Reinwardt Academie
Paul Ariese MA
paul.ariese@ahk.nl