Tussen Erfgoed en Eredienst – Symposium Elza Kuyk

8 August, 2023

In Dutch

De VU Amsterdam nodigt uit voor een symposium naar aanleiding van het boek van Elza Kuyk, Tussen

Erfgoed en Eredienst. Meervoudig gebruik van vier monumentale stadskerken.

Het symposium vindt plaats op vrijdag 22 september om 14.00 uur in de Geertekerk in Utrecht.

Het programma vindt u hier.


Tekst van website VU:

In dit boek wordt het meervoudig gebruik door verschillende religieuze en seculiere partijen van de Utrechtse Geertekerk, de Amersfoortse Sint-Joriskerk, de Zwolse Grote Kerk en de Amsterdamse Oude Kerk geanalyseerd. In elk van deze kerken gebruikt een protestantse (of oecumenisch/protestantse) gemeenschap het kerkgebouw voor vieringen. De monumentale stadskerken krijgen door gedeeld gebruik een deel van de publieke functie terug die ze in het verleden ook hadden. Meervoudig gebruik is zowel voor eigenaren als gebruikers een ingewikkelde opgave. De visies over een passende omgang met het kerkgebouw verschillen vaak. Het kerkgebouw wordt zo een plaats waar de spanning tussen erfgoed en eredienst tastbaar wordt, waarin zowel onderhuidse spanningen als creatieve interacties naar voren kunnen komen. 

Toen de Utrechtse remonstranten in 1956 de herbouw van de verruïneerde Geertekerk met succes hadden afgerond en in gebruik namen, ontwikkelde zich al vrij snel zoiets als wat we nu ‘meervoudig gebruik’ zouden noemen. Het is dus zeer passend om in deze kerk een discussie te voeren over de wisselwerking tussen erfgoed en eredienst. 

U bent van harte welkom! Wel graag van tevoren aanmelden via v.l.m.kok@vu.nl


Geertekerk, Utrecht
foto: Elza Kuyk

U vindt hier een interview met Elza Kuyk over religieus erfgoed als gedeelde ruimte.

Tussen erfgoed en eredienst. Meervoudig gebruik van vier monumentale stadskerken is uitgegeven door Amsterdam University Press, 280 pp., rijk geïllustreerd in kleur, genaaid gebonden, ISBN 9789463726092, €29,99. Kijk hier voor een open access exemplaar